روغن کمپرسور

روغن کمپرسور

بطور کلی براي کمپرسورها از روغن هایی متنوعی استفاده می گردد  دارای ویسکوزیت های مختلف که می توان از روغن هاي کمپرسور، موتور، توربین و روغن هاي کمپرسور تبریدي نام برد. روغن هاي  هرکدام بنا به ویژگی هاي خاصی که دارند می توانند در برخی از انواع کمپرسورها کارایی داشته باشند

ویسکوزیته روغن
ویسکوزیته روغن

کمپرسورها را بر پایه ویژگی یکی از موارد بسیار مهم در کمپرسورها استفاده از روغن کمپرسور مناسب در آنها است. روغن کمپرسور نیز مانند روغنهاي دیگر از دو بخش اصلی روغن پایه و مواد افزودنی تشکیل شده است که روانکاري، خنک کاري، آب بندي وجلوگیري از خوردگی و سایش از مهمترین وظایف عمومی این روغن ها به شمار می روند.
همانطور که می دانیم در کمپرسورها یکی از عوامل مهم  روغنکاري آن با روغن مناسب می باشد
و عملیات روغنکاري باید با دماي مناسب روغن انجام شود.
خنک کاري قطعات کمپرسور که یکی از دلایل روغنکاري میباشد به خوبی انجام نمی شود. روغنی که براي روغنکاري وارد کمپرسور می شود دمایش بالا می رود و دوباره باید تادماي مناسب خنک شود.مهمترین خواص فیزیکی و شیمیایی در انتخاب روغن مناسب براي کمپرسورها بشرح زیر می باشد

 ویسکوزیته روغن

ویسکوزیته یکی از خو اص فیزیکی سیال بوده که در مقابل حرکت، تغییرشکل و اصطکاك بین مولکولی مقاومت نشان
می دهد. ویسکوزیته سیالات به ساختمان شیمیائی اجزاء سازنده آن، شکل و اندازه مولکولها بستگی دارد.

شاخص ویسکوزیته روغن

پارامتر فوق بیانگر شدت تغییرات ویسکوزیته نسبت به درجه حرارت می باشد. افزایش شاخص ویسکوزیته بیانگر پائینتر بودن میزان تغییرات ویسکوزیته در مقابل تغییرات درجه حرارت می باشد. شاخص ویسکوزیته براي روغنهاي معدنیحدود 100 می باشد. روغن هاي با شاخص ویسکوزیته بیشتر ازکیفیت بالاتري برخور دارند.

 نقطه ریزش روغن

نقطه ریزش یکی از خواص فیزیکی روغن بوده و سیالیت آن را در دماهاي کم نشان می دهد و بنابر قرارداد؛ دمائیاست که اگر روغن 3 درجه سانتیگراد سردتر شود، در مدتی کمتر از 5 ثانیه حرکت نکند. نقطه ریزش روغن درکمپرسور هاي تبرید و یا آنهائی که در محیط ها ي سرد کار می کنند اهمیت بسیاري دارد.

 فشار بخار روغن

روغن شروع به تبخیر  عبارت است از فشاري که بعد از گرم کردن روغن تا دماي فشار بخار روغن در دمايکند. فشار بخار به عبارت دیگر نشان دهنده فراریت روغن نیز می باشد. هرچه فشار بخار روغن بیشتر باشد روغن دردماي کمتري بجوش آمده و فراریت آن بیشتر خواهد بود.

 نقطه احتراق روغن

حداقل دمائی که با گرم کردن روغن تحت شرایط تعریف شده براي مخلوط روغن – هوا، قابلیت احتراق در حضورجرقه را داشته باشد.

 نقطه اشتعال روغن

نقطه اشتعال، حداقل درجه حرارتی است که اگر تحت شرایط استاندارد روغن تا آن دما گرم شود، مقدار بخار حاصل ازتبخیر روغن تا حدي است که اگر روغن در معرض شعله قرار گیرد مشتعل می گردد. نقطه اشتعال تمامی روغن هايپایه نفتی با افزایش فشار، افزایش می یابد.

 دماي احتراق خود به خود

عبارت است از حداقل دمائی که مخلوط هوا و سوخت در غیاب منبع الکتریکی مشتعل شوند. دماي احتراق خود به خودبویژه براي کمپرسورهاي هوا بسیار مهم بوده و در انتخاب روغن براي این نوع کمپرسورها باید به آن توجه نمود، چراکه کمپرسورهاي فوق شدیدا در معرض آتش گرفتن می باشند.
براي انتخاب روغن مناسبی که بتواند این وظایف را در یک کمپرسور انجام دهد به چند عامل باید توجه کرد انواع مختلف کمپرسور شرایط کارکرد متفاوتی با هم دارند در نتیجه تاثیر آنها بر خواص روغن نیز یکسان نخواهد بود. نوع عملکرد کمپرسوربه شرایط کاري کمپرسور بستگی دارد.
نوع گاز مورد تراکمگازهاي مختلف می توانند بر روي روغن تاثیر گذار باشند. از اینرو انتخاب روغن سازگار با گاز مورد استفاده در کمپرسوراهمیت بسیار بالایی دارند و در صورتیکه این نکته رعایت نشود امکان بروز مشکلات بسیار جدي براي روغن وکمپرسور و درنتیجه خسارت سنگین به کارخانه وجود دارد. این موضوع بطور ویژه در کمپرسورهاي تبریدي که باگازهاي سرد کننده مختلفی کار میکنند مورد توجه قرار می گیرد.

1 دیدگاه. Leave new

  • باسلام تفاوت روغن بهران ۶۸ با۶۸Hدرچیست اگر لطف کنید ممنون میشم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Fill out this field
Fill out this field
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
You need to agree with the terms to proceed