سپراتور کمپرسور اسکرو
سپراتور کمپرسور اسکرو یکی اصلیترین اجزای کمپرسور روغنی میباشد که در عمکرد کمپرسور و کیفیت هوای خروجی برای مصرف کنندگان این دستگاه به ویژه در زمینه صنعت و پزشکی نقش بسیار مهی دارد .
در مقاله ذیل به بررسی فیلتر سپراتور و نحوه و چگونگی کارکرد آن خواهیم پرداخت
جدا سازی روغن از هوای در دو مرحله اصلی و یک مرحله مکمل اتفاق میافتد:
در مرحله اول هوا بعد از ورود به داخل مخزن با توجه به موقعیت قرار گیری نازل ورودی و شکل مخزن حرکت پیچشی به خود میگیرد و با توجه به نیروی گریز از مرکزی که در نتیجه چرخش بوجود میآید ذرات روغن به دلیل وزن مولکولی بالا از هوا جدا سازی میشوند.
در این مرحله الکتریسیته ساکن در فیلتر سپراتور به وجود میآید که میبایست با برقراری اتصال کوتاه مابین فلنچ قطعه و مخزن آن به سمت ارت کمپرسور هدایت و تخلیه شود زیرا با تجمع الکتریسیته ساکن، انفجار داخلی در مخزن اتفاق میافتد.
در مرحله بعد هوا در شرایطی که حاوی ذرات ریز روغن میباشد به سمت فیلتر سپراتور هدایت میشود و بعد از ورود به آن عملیات جداسازی توسط لایههای میکرو و توری استیل نگهدارنده انجام میشود لازم به ذکر است فیلتراسیون ذرات با توجه به جنس و مش لایههای کاغذی مورد استفاده در آن انجام میشود.
ذرات باقی مانده توسط میکرو فیلترها جذب میشوند و به قسمت انتهایی فیلتر سپراتور هدایت میشوند که به شکل یک حوضچه میباشد و در نهایت روغن جمع شده در انتهای آن توسط یک لاین ساکشن که به ورودی ایراند متصل است، مکش میشود. به همین دلیل میبایست لوله ساکشن طوری تنظیم شود که از تخلیه مناسب روغن موجود در کاسه انتهایی آن اطمینان حاصل شود زیرا یکی از عوامل مهم وجود روغن در خروجی کمپرسور تنظیم نبودن لاین ساکشن میباشد و یکی از راههای بازرسی عملکرد آن استفاده از ساید گلاس در مسیر خروجی لاین از مخزن است. لازم به ذکر است جهت برگشت نخوردن جریان روغن از ایراند به آن از چک ولو در مسیر استفاده میشود.
انواع مختلف فیلتر سپراتور
فیلتر سپراتور داخل مخزنی
این نوع فیلتر در درون مخزن سپراتور تعبیه میشوند و در انتهای این نوع از فیلترها به شکل کاسه میباشد که محل ذخیره روغن فیلتر شده است و توسط ساکشن یا چک ولو تخلیه میشود؛ جریان هوا در این فیلتر از خارج به داخل میباشد.
فیلتر سپراتور کارتریجی
فیلتر سپراتور کارتریجی و یا خارجی بر روی مخزن قرار میگیرد که طراحی جدیدتری نسبت به فیلترهای داخل مخزنی است. و با توجه به این فیلترها بیرون مخزن قرار میگیرند نصب و تعویض آنها سریعتر و آسانتر است. جریان هوا در این فیلتر از داخل به خارج میباشد.
نکات مهم در انتخاب فیلتر سپراتور
جهت انتخاب فیلتر سپراتور بررسی نکات ذیل میبایست انجام گردد
فشار دستگاه .نوع سپراتور .دبی هوا .فشار خارجی(محیط).نوع روغن
زمان تعویض فیلتر
زمان تعویض فیلتر سپراتورها معمولاً توسط برند فیلتر مشخص میشود.فیلترهای ایرانی با 1500 ساعت کارکرد و فیلترهای خارجی با 4000 ساعت کارکرد در خطوط هوای فشرده کاربرد خواهند داشت
فیلتر سپراتور کمپرسورها پس از طی کردن زمان کارکرد مشخص شده اشباع میشوند و عملکرد خود را از دست میدهد و این باعث بالا رفتن اختلاف فشار داخل و خارج المنت فیلتر میشود.
معمولاً مدت زمان کارکرد مفید فیلتر سپراتورها بین 1500 تا 4000 ساعت است که به جنس و کیفیت متریال به کار رفته، شرایط محیطی، میزان ذرات آلاینده در هوا و از همه مهمتر کیفیت روغن مخصوص به کار رفته در کمپرسور بستگی دارد و مسقیماً با عملکرد کمپرسور و بالا بودن دمای کاری آن مرتبط میباشد. با توجه به نصب بردهای کنترلی و نصب سنسورها یفشار مخزن سپراتور و خروجی هوا کمپرسور اپراتور میتواند با چک کردن آلارمها از وضعیت فیلتر سپراتور آگاهی یابد
شرکت آریا تجهیز کمپرسور با کادر تخصصی سرویس و نگهداری در خصوص سرویسهای دورهای کمپرسور که شامل تعویض فیلتر روغن تعویض فیلتر هوا تعویض فیلتر سپراتور و تعویض روغن کمپرسور میباشد در طول سرویسهای نت کمپرسور در خدمت شما میباشد
لذا شما عزیزان میتوانید با تماس با کارشناسان این مجموعه نسبت به ارائه سرویسهای دوره ای کمپرسور خود اقدام نمایید
از دیگر خدمات کارگروه آریا تجهیز کمپرسور میتوان به تعمیر ایرند اشاره نمود
با ما در تماس باشید
تجربه متفاوت خدمات با کارگروه آریا تجهیز کمپرسور
تلفنهای تماس 02632717362
09125672793
09109022793